Ανάρρωση μετά τον τοκετό: Τι να

Rate this post

Η φάση μετά τον τοκετό είναι το τέλος του ταξιδιού της εγκυμοσύνης αλλά η αρχή ενός νέου ταξιδιού που ονομάζεται μητρότητα.

Τι είναι ο μετά τον τοκετό;

Η λέξη “μετά τον τοκετό” έχει καταγωγή από τη λατινική γλώσσα, όπου το “post” σημαίνει “μετά” και το “partum” σημαίνει “γεννώ”. Κυριολεκτικά, αυτή η λέξη σημαίνει “μετά τον τοκετό”. Η περίοδος μετά τον τοκετό αποτελεί μια φάση στη ζωή σας που ακολουθεί μετά τη γέννηση του παιδιού σας.

Αυτή είναι μια στιγμή που απαιτεί μεγάλη προσοχή και πρέπει να φροντίζετε τόσο τον εαυτό σας όσο και το μωρό σας. Είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, γιατί η φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού, ειδικά αν είστε μητέρα για πρώτη φορά, είναι μια αντίρρηση από μόνη της.

Σας εξαντλεί και σας αποστενώνει στον πυρήνα. Τόσο πολύ ώστε μερικές φορές να περνάτε μέρες χωρίς να καταφέρετε καν να βουρτσίσετε τα μαλλιά σας. Ναι, η φροντίδα του μωρού σας δεν είναι εύκολη, ειδικά αν δεν έχετε επιπλέον βοήθεια από κάποιον.

Η περίοδος μετά τον τοκετό συνήθως διαρκεί 6-8 εβδομάδες, καθώς αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για το σώμα σας να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Μετά από αυτό το αρχικό διάστημα, θα παρατηρήσετε ότι εσείς και το μωρό σας δημιουργείτε μια ρουτίνα και τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί πιο σταθερά.

Ο λόγος που η περίοδος μετά τον τοκετό είναι τόσο σημαντική είναι ότι αποτελεί μια περίοδο μάθησης. Μαθαίνετε πώς να αντιμετωπίζετε το μωρό, πώς να το φροντίζετε, να κατανοείτε τι προσπαθεί να σας εκφράσει και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του, ενώ προσπαθείτε να επανέλθετε στην κανονικότητα.

Μερικές λεπτομέρειες σχετικά με τη φάση μετά τον τοκετό

Η φάση μετά τον τοκετό δεν μοιάζει με κανένα τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είτε είναι το πρώτο τρίμηνο, το δεύτερο τρίμηνο ή το τρίτο τρίμηνο. Η κύρια διαφορά είναι ότι όταν ήσασταν έγκυος και είχατε οποιαδήποτε ταλαιπωρία, μπορούσατε να πάρετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, αλλά τώρα δεν μπορείτε επειδή έχετε το μωρό σας μαζί σας.

Μερικές βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τη φάση μετά τον τοκετό είναι:

  • Η φάση μετά τον τοκετό διαρκεί γενικά 6-8 εβδομάδες .
  • Εάν είχατε κολπικό τοκετό, μπορεί να αιμορραγείτε για περίπου 40 ημέρες (περισσότερο ή λιγότερο), επειδή υπάρχουν μερικά αιμοφόρα αγγεία που χρειάζονται χρόνο για να κλείσουν. Η αιμορραγία θα πρέπει να μειωθεί μετά την πρώτη εβδομάδα.
  • Εάν είχατε καισαρική τομή, μπορεί να μην αιμορραγείτε για 40 ημέρες, η αιμορραγία συνήθως τελειώνει νωρίτερα.
  • Μπορεί να νιώθετε λήθαργος ή κουρασμένος και αυτό είναι απολύτως εντάξει γιατί μόλις γεννήσατε και είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο.
  • Το μωρό σας θα σας κρατήσει ξύπνιο το βράδυ, αυτό κάνουν τα μωρά. Ετοιμαστείτε λοιπόν και προετοιμαστείτε.
  • Η επιλόχεια φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε γυναίκα.

Τι είναι η επιλόχεια φροντίδα;

Η φροντίδα μετά τον τοκετό είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας αφού γεννήσετε. Η μεταγεννητική περίοδος είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Μόλις γεννήσατε κάτι που από μόνο του είναι επώδυνο, μπορεί να έχετε επίμονο πόνο εάν είχατε καισαρική τομή ή είχατε ρήξη στο περίνεο κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού.

Εάν δεν φροντίσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα βάλετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του τοκετού;

Η φροντίδα του εαυτού σας μετά τον τοκετό δεν είναι επιστήμη. Είναι απλώς να φροντίζεις το σώμα και την ψυχική σου υγεία, ώστε να νιώθεις φρέσκος και να μπορείς να φροντίζεις το παιδί σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι:

Φροντίζοντας τα ράμματα σας

Αν είχατε καισαρική τομή ή ρήξη του περινέου, είναι σημαντικό να φροντίσετε τα ράμματά σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τον τρόπο φροντίδας των ραμμάτων.

Σήμερα, τα περισσότερα ράμματα είναι απορρεπτικά, οπότε δεν απαιτείται πολύς κόπος. Ωστόσο, το να κάθεστε σε ένα ζεστό μπάνιο με συνιστώμενα άλατα μπάνιου μπορεί να είναι χρήσιμο για τα ράμματα του περινέου. Συνιστάται στις μητέρες που έχουν υποστεί καισαρική τομή να κάνουν μπάνιο και να καθαρίζουν τα ράμματά τους με ζεστό νερό για να διατηρήσουν την περιοχή καθαρή.

Εάν ζείτε σε μια υγρή ή ζεστή περιοχή, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή με τα ράμματα δεν ιδρώνει, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόοδο της επούλωσης των ραμμάτων.

Με καλή φροντίδα, τα ράμματά σας θα επουλωθούν γρήγορα και ο πόνος θα μειωθεί σημαντικά.

Αντιμετώπιση της συστολής της μήτρας

Και νομίζατε ότι ο εφιάλτης σας με τη μήτρα τελείωσε; Οχι. Αφού γεννήσετε, θα έχετε συσπάσεις για λίγες μέρες, θα είναι σποραδικές και θα συμβαίνουν συνέχεια. Σε αντίθεση με τους πόνους του τοκετού, δεν θα έχουν μοτίβο.

Οι συσπάσεις της μήτρας μετά τον τοκετό ονομάζονται συνήθως μεταπόνοι και συμβαίνουν επειδή η μήτρα αρχίζει να συστέλλεται και να γίνεται μικρότερη και συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία για να μειώσει την αιμορραγία. Αυτοί οι πόνοι είναι ξαφνικοί και θα νιώθετε σαν κάτι να σφίγγει μέσα στην κοιλιά σας. Αυτά συμβαίνουν συνήθως όταν θηλάζετε .

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη σύσπαση της μήτρας είναι να φοράτε μια ζώνη για την κοιλιά της εγκυμοσύνης, καθώς αυτές παρέχουν θερμή συμπίεση στην κοιλιά, το Belly Bandit είναι μια εξαιρετική ζώνη για την κοιλιά μετά τον τοκετό που βοηθά στη συμπίεση. Μπορείτε να πάρετε αναλγητικά για να μειώσετε τον πόνο και όταν αισθάνεστε ότι έχετε σύσπαση, ξαπλώστε και πάρτε βαθιές αναπνοές. Ο πόνος θα φύγει από μόνος του σε λίγα λεπτά.

Κάντε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά

Σαν να ντύνεσαι; Βάζω μέικ-απ? Λαμβάνετε highlights; Κάντε τα όλα. Μην συμβιβάζεστε όταν πρόκειται να δείχνετε ωραία μετά την απόκτηση ενός μωρού γιατί το αξίζετε. Κάνε ότι σε κάνει χαρούμενο. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνετε ένα ωραίο ζεστό μπάνιο.

Η φάση μετά τον τοκετό μπορεί να σας φτάσει μερικές φορές και θέλετε να την κατακτήσετε.

Λάβετε επιπλέον βοήθεια

Λάβετε όλη την επιπλέον βοήθεια που μπορείτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν έχετε φίλους, οικογένεια ή κάποιον που είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει, μην ντρέπεστε. Πάρτε το γιατί χρειάζεστε όλη τη βοήθεια που μπορείτε να πάρετε. Εάν οι άνθρωποι θέλουν να φέρουν σπιτικό φαγητό για εσάς, μην διστάσετε. Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει με τις δουλειές του μωρού όπως η αλλαγή πάνας ή το να κοιμηθεί το μωρό.

Εάν μπορείτε να προσλάβετε βοήθεια στο σπίτι για να σας βοηθήσουν, κάντε το. Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να το διαχειριστείτε στον μηνιαίο προϋπολογισμό σας, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να το κάνετε γιατί όσο περισσότερη βοήθεια, τόσο το καλύτερο.

Πράγματα που πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια του τοκετού

Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι συνήθως μια φάση όπου επικρατούν τα μητρικά ένστικτα και νιώθετε μια βαθιά σύνδεση με το μωρό σας. Από τη μια πλευρά, είστε ευτυχισμένοι που επιτέλους έχετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, αλλά από την άλλη πλευρά, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάτι που ονομάζεται “baby blues.”

Το baby blues, ή αλλιώς η μεταγενέστερη κατάθλιψη, είναι μια ψυχολογική κατάσταση όπου νιώθετε κατάθλιψη και θλίψη. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές στις ορμόνες, αλλά επηρεάζεται επίσης από το αλλαζόν σώμα σας, την έλλειψη ύπνου και τον πρόσθετο φόρτο εργασίας. Μπορεί να νιώσετε ότι θέλετε να κλαίτε συνεχώς, ειδικά όταν το μωρό κλαίει πολύ ή αρχίζετε να νιώθετε θυμό.

Η μεταγενέστερη κατάθλιψη είναι αρκετά συνηθισμένη και συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις νέες μητέρες. Ωστόσο, αν νιώθετε ότι σας υπερτερεί και δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτήν την ψυχολογική κατάσταση, τότε θα ήταν καλό να συζητήσετε το θέμα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτήν την κατάσταση.

συμπέρασμα

Η μετά τον τοκετό είναι μια δύσκολη φάση, που δοκιμάζει την υπομονή σας μέχρι το μεδούλι. Είναι σαν τεστ αντοχής για σένα. Απλά να έχετε κατά νου ότι όπως όλες οι άλλες φάσεις, έτσι και αυτή είναι απλώς μια φάση και θα τελειώσει σύντομα. Όσο πιο γρήγορα μάθετε να αντιμετωπίζετε τη ρουτίνα και τη ζωή σας που αλλάζει, τόσο το καλύτερο.

Η φάση μετά τον τοκετό μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά μια ματιά στο μωρό στην αγκαλιά σας, και θα πάρετε όλη τη δύναμη που χρειάζεστε. Ξέρετε ότι αξίζει γιατί, μετά από όλους τους πόνους και τις δοκιμασίες, έχετε έρθει πιο κοντά στην απόλυτη χαρά.

Θυμηθείτε κορίτσια, μην ξεχνάτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας ενώ φροντίζετε το μωρό. Είσαι τόσο σημαντική όσο το μωρό.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top