Οδηγός Νέων Μητέρων Γαλουχίας και Θηλασμού

Rate this post

Το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού της εγκυμοσύνης κάθε γυναίκας είναι η γαλουχία. Λέμε ότι το ταξίδι της εγκυμοσύνης δεν τελειώνει μόλις γεννήσετε ένα παιδί, επειδή υπάρχουν δοκιμασίες μετά την εγκυμοσύνη που πρέπει να καταλάβουν οι γυναίκες και η γαλουχία είναι μία από αυτές.

Μόλις μάθετε την τέχνη του θηλασμού, οι άνθρωποι θεωρούν ότι το ταξίδι της εγκυμοσύνης σας έχει τελειώσει και η μητρότητα ξεκινά.

Τι είναι η γαλουχία;

Η γαλουχία είναι η διαδικασία κατά την οποία οι γυναίκες παράγουν γάλα για τα μωρά τους. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που κατατάσσεται ως ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που μπορεί να επιτελέσει το ανθρώπινο σώμα.

Όταν τα μωρά γεννιούνται, χρειάζονται διατροφή και πρέπει να ταΐζονται. Τα μωρά δεν μπορούν να επιβιώσουν με καμία άλλη τροφή εκτός από το γάλα, καθώς δεν μπορούν να καταναλώσουν στερεά τρόφιμα τα πρώτα έξι μήνες. Έτσι, το γάλα αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο διατροφής τους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, ορισμένες ορμόνες ενεργοποιούνται και αρχίζουν να προκαλούν την παραγωγή γάλακτος με φυσικό τρόπο. Μόλις γεννηθεί το παιδί και ξεκινήσει να θηλάζει από το στήθος της μητέρας, ο κύκλος ξεκινά και οι μαστικοί αδένες παράγουν γάλα που το παιδί καταναλώνει.

Το γάλα που παράγεται από τον άνθρωπο είναι επίσης γνωστό ως μητρικό γάλα, και η γαλουχία ονομάζεται θηλασμός.

Πολλοί ειδικοί και παροχοί υγειονομικής περίθαλψης θεωρούν ότι το μητρικό γάλα είναι “υγρός χρυσός”.

Οφέλη της γαλουχίας

Όπως όλα τα φυσικά πράγματα, ο θηλασμός ή η γαλουχία είναι εξαιρετικά ωφέλιμος. Είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως λακτόζη, νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, νάτριο κ.λπ.

Έχει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Οφέλη της γαλουχίας

Για το Μωρό

Το μητρικό γάλα θεωρείται απαραίτητο για τις ανάγκες του μωρού. Είναι γεμάτο μέταλλα και είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για το μωρό. Μερικά από τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι:

 • Παρέχει πλήρη διατροφή στο μωρό
 • Προστατεύει το μωρό από διάφορες παθήσεις όπως το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) , ο διαβήτης τύπου 1, η παχυσαρκία, το άσθμα και πολλά άλλα.
 • Βοηθά τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει.
 • Αφομοιώνεται εύκολα, οπότε δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
 • Δημιουργεί δεσμό μεταξύ της μητέρας και του μωρού.

Τα οφέλη είναι ατελείωτα.

Για τη Μητέρα

Ο θηλασμός του μωρού σας έχει πολλά οφέλη και για τις μαμάδες . Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
 • Μειώνει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2.
 • Ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
 • Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τον θηλασμό βοηθούν τη μήτρα να συστέλλεται.
 • Ο θηλασμός σας βοηθά να χάσετε το βάρος της εγκυμοσύνης σας.
 • Σας βοηθά να δημιουργήσετε έναν δεσμό με το μωρό σας.

Τύποι μητρικού γάλακτος

Ναι, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι, ή μάλλον στάδια μητρικού γάλακτος, αν και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα στάδια, το σώμα σας μετατοπίζεται από το ένα στάδιο στο άλλο μόνο του και δεν χρειάζεται πραγματικά να κάνετε πολλά για αυτό.

Τα στάδια του μητρικού γάλακτος είναι τα εξής:

Πρωτόγαλα

Το πρωτόγαλα είναι ένα παχύρρευστο, υπόλευκο γάλα που μοιάζει με κρέμα που παράγουν οι μαστικοί αδένες σας στην αρχή. Όταν ξεκινάτε να παράγετε μητρικό γάλα, το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγεται. Είναι γεμάτο με αντισώματα και δεν πρέπει να το σπαταλάμε.

Μεταβατικό Γάλα

Το μεταβατικό γάλα είναι το γάλα που παράγετε όταν το μωρό σας αρχίζει να θηλάζει και μαθαίνετε να κρατάτε το μωρό πάνω σας. Είναι το στάδιο που έχετε παραγάγει πρωτόγαλα αλλά δεν έχετε αρχίσει ακόμα να παράγετε ώριμο γάλα.

Ώριμο γάλα

Περίπου 2-3 ​​εβδομάδες αφού γεννήσετε το μωρό σας και έχετε καταλάβει την τέχνη του θηλασμού, θα αρχίσετε να παράγετε ώριμο γάλα το οποίο θα παράγετε μέχρι να απογαλακτίσετε το μωρό σας από το θηλασμό. Το μητρικό γάλα έχει δύο τύπους, το πρόσθιο και το οπίσθιο γάλα.

Πρόγαλα

Όταν το μωρό σας αρχίζει να θηλάζει, το πρώτο γάλα είναι το πρόδρομο γάλα. Το μπροστινό γάλα είναι πιο ελαφρύ και υδαρές και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα μωρά να ενυδατωθούν.

Hindmilk

Το πίσω γάλα είναι το γάλα που έρχεται μετά το πρόσθιο γάλα, είναι πιο παχύρρευστο και έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το Hindmilk είναι εξαιρετικό για τα μωρά να γεμίζουν τις κοιλιές τους και να τις κάνουν πιο υγιείς.

Involutional Milk

Το γάλα σε εξέλιξη είναι το γάλα που παράγεται από τους μαστικούς αδένες στο τέλος του ταξιδιού σας για τη γαλουχία. Μερικές φορές, το απόθεμα γάλακτος σας στεγνώνει φυσικά ή από μόνο του, και μερικές φορές οι γυναίκες απογαλακτίζουν τα μωρά τους από το μητρικό γάλα, έτσι ώστε όταν το μωρό δεν θηλάζει, το μητρικό γάλα να στεγνώνει.

Πώς να θηλάσει το μωρό

Οι περισσότεροι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα σας πουν να θηλάσετε το μωρό σας για τουλάχιστον 15 λεπτά από κάθε πλευρά, έτσι ώστε να έχετε μια καλή προμήθεια πίσω γάλακτος. Οι περισσότερες γυναίκες θηλάζουν το παιδί τους για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά και μετά λένε ότι το μωρό άρχισε να κλαίει για γάλα σε 10 λεπτά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μωρό σας πιθανότατα πήρε μόνο πρόδρομο γάλα και έτσι η κοιλιά του δεν ήταν γεμάτη. Ο καλύτερος τρόπος είναι να θηλάζετε το παιδί σας για 15 λεπτά από κάθε πλευρά και να ταΐζετε και από τις δύο πλευρές.

Προβλήματα Θηλασμού

Ο θηλασμός είναι μια δύσκολη υπόθεση. Οι γυναίκες το κάνουν να φαίνεται φαινομενικά εύκολο και φυσικό, αλλά πιστέψτε με, είναι τρομερά δύσκολο να το αποκτήσετε. Υπάρχουν μερικά προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό. Κάποιοι από αυτούς είναι:

Προβλήματα μανδάλωσης

Το κλείδωμα συμβαίνει όταν το μωρό σας αρχίζει να θηλάζει. Τα μωρά έχουν τη δυνατότητα να στενώνονται κοντά σας, αλλά μερικές φορές απλά δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν. Δυσκολεύονται να συνδέονται σωστά για να τρώνε το γάλα.

Αυτό είναι απογοητευτικό τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, καθώς αισθάνονται εκνευρισμένοι όταν πεινάνε και η μητέρα είναι έτοιμη να τα ταΐσει, αλλά απλά δεν φαίνεται να ενώνονται σωστά πάνω της.

Ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα είναι, πρώτον, να χαλαρώσετε και να προσπαθήσετε ξανά. Ρίξτε μια ματιά σε μερικά βίντεο στο διαδίκτυο για να δείτε πώς μπορείτε να συνδέσετε το μωρό σας σωστά.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι ο τρόμος των βουλωμένων αγωγών και της εμφύσησης. Συχνά, όταν έχετε καλή παροχή γάλακτος, αλλά δεν ταΐζετε συχνά, ή ακόμα και αν ταΐζετε συχνά, μπορεί να συναντήσετε φραγμένους αγωγούς γάλακτος. Αυτό συμβαίνει όταν το γάλα δεν μπορεί να βγει από τους γαλακτοφόρους πόρους.

Οι φραγμένοι αγωγοί γάλακτος προκαλούν μια αίσθηση σαν σβώλους στο στήθος σας και είναι επώδυνοι. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διόγκωση του μαστού και εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα, όταν το φραγμένο γάλα αναπτύσσει απόστημα και στη συνέχεια αφαιρείται συνήθως χειρουργικά.

Οι φραγμένοι αγωγοί συνήθως καθαρίζονται όταν το μωρό σας τρώει την επόμενη τροφή. Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να καθαρίσετε τους αγωγούς, κάντε ένα ζεστό ντους και κάντε μασάζ στο εξόγκωμα για να διαλυθεί ή δώστε ζεστή συμπίεση χρησιμοποιώντας μια ζεστή πετσέτα ή κάτι τέτοιο.

Εάν αισθάνεστε ότι ο αγωγός εξακολουθεί να μην καθαρίζει, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και μην το πάρετε καθόλου ελαφρά.

Χαμηλή προσφορά γάλακτος

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν χαμηλή παροχή γάλακτος που σημαίνει ότι δεν παράγουν αρκετό γάλα για κάποιο λόγο. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι δεν τρώτε αρκετά καλά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να έχετε για να ενισχύσετε τη γαλουχία, όπως:

 • Μπισκότα γαλουχίας
 • Τσάι μάραθου
 • Fox Nuts ή Pop Corn
 • Σιμιγδαλένιο πουτίγκα
 • Σπόροι κύμινου (μόνο μια πρέζα)

Εάν αισθάνεστε ότι η παροχή σας δεν είναι αρκετά καλή και το μωρό σας μπορεί να μην λαμβάνει αρκετή διατροφή, απλώς μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ίσως να σας πάει σε έναν σύμβουλο γαλουχίας ή να συστήσει γάλα φόρμουλας στο μωρό σας. Και οι δύο επιλογές είναι καλές, γιατί, τελικά, το μόνο που θέλετε είναι ένα υγιές και ενυδατωμένο μωρό.

συμπέρασμα

Η γαλουχία είναι μια διαδικασία μάθησης τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, είναι δύσκολη, αλλά μόλις το καταφέρετε, σας έρχεται τόσο φυσικά, που θα νιώσετε ότι το κάνετε όλη σας τη ζωή.

Η γαλουχία είναι μια φυσική διαδικασία με τεράστια οφέλη, αλλά αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε και πρέπει να καταφύγετε σε φόρμουλα γάλακτος για το μωρό σας, τότε μην απογοητεύεστε γιατί όσο το μωρό σας τρέφεται και είναι χαρούμενο, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top