Οι προκλήσεις και οι χαρές του τρίτου τριμήνου: Τι να περιμένετε

Rate this post

Το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνεται σαν το μεγαλύτερο. Αποφάσισα να καταγράψω πώς ήταν το ταξίδι της εγκυμοσύνης μου στο τρίτο τρίμηνο για να ενημερώσω όλες τις μαμάδες που πρωτοεμφανίστηκαν για το τι πρέπει να περιμένουν και να συναντήσουν.

Τι είναι το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

“Το τρίτο τρίμηνο είναι το τελευταίο και τελευταίο σκέλος του δύσκολου ταξιδιού που ξεκινήσατε πριν από μήνες. Ξεκινώντας από την εβδομάδα 27 και φτάνοντας στην 40η εβδομάδα, η τελευταία φάση είναι σαν μια βόλτα με τρενάκι, με πολλά σκαμπανεβάσματα. Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας έχει ολοκληρωθεί και η πιο γεμάτη περίοδος έχει ξεκινήσει.

Καθώς αναμένετε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα γνωρίσετε επιτέλους το μικρό που βρίσκεται μέσα σας, περνάτε και από κρίσεις άγχους σχετικά με όλα όσα πλησιάζουν.

Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, θα ξεκινήσετε τη διαδικασία του τοκετού και πιθανόν θα φέρετε στον κόσμο το μωρό σας κατά την 40η εβδομάδα. Παρόλο που έχω δει πολλές γυναίκες να γεννούν πριν ή μετά την 40η εβδομάδα, υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις όπου γυναίκες γέννησαν και στην 41η και 42η εβδομάδα.”

Οι προκλήσεις και οι χαρές του τρίτου τριμήνου: Τι να περιμένετε

Ωστόσο, εάν είστε στην 42η εβδομάδα και δεν έχετε γεννήσει, θα ήταν καλύτερο να συναντήσετε τον μαιευτήρα σας.

Τα μωρά που γεννιούνται μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας ονομάζονται «τελή μωρά» . Η τελειότητα σημαίνει ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να γνωρίσει τον κόσμο και αν αρχίσετε να έχετε πόνους τοκετού σε αυτό το διάστημα, αυτό είναι απολύτως εντάξει.

Τα μωρά που γεννιούνται πριν από τις 37 εβδομάδες θεωρούνται « πρόωρα » και αυτό είναι επίσης εντάξει, απλώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέσα στην κοιλιά σας και οι γιατροί θα ήθελαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μαζί τους. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες σας θα σας καθοδηγούν σε κάθε βήμα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου;

Το τρίτο τρίμηνο ξεκινά στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης σας και τελειώνει όταν η εγκυμοσύνη σας μετατραπεί σε τοκετό, τον 9ο μήνα. Το τρίτο τρίμηνο είναι σχεδόν παράδοξο, όπου αισθάνεστε ότι συμβαίνουν τόσα πολλά και τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα, που δεν φαίνεται να τυλίγετε το κεφάλι σας γύρω από αυτό.

Από την άλλη, είναι σαν να σταματά ο χρόνος και κινείται αργά. Βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση για τόσο καιρό, που φαίνεται ότι αυτό το ταξίδι δεν θα τελειώσει ποτέ, αλλά τελικά τελειώνει.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, το εξόγκωμα σας αρχίζει να μεγαλώνει με τέρμα το γκάζι. Το σώμα σας αλλάζει τόσο πολύ, που μερικές φορές δεν θα μπορείτε να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Ξέρετε ότι είστε εσείς, αλλά απλά δεν μπορείτε να καταλάβετε την ιδέα ότι είστε σε αυτήν την κατάσταση.

Το μωρό σας παραμένει ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, μέχρι τον 9ο μήνα και στη συνέχεια η κίνηση μειώνεται καθώς το μωρό έχει μεγαλώσει αρκετά και δεν έχει πολύ χώρο να κινηθεί. Μπορεί να δείτε ένα πόδι ή το κεφάλι του μωρού να προεξέχει κάτω από το δέρμα και μπορείτε να τα χαϊδέψετε για να καταλάβετε ότι όλα είναι αληθινά.

Το τρίτο τρίμηνο είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε τις αγορές για το μωρό σας. Φροντίστε να φτιάξετε μια λίστα με όλα τα απαραίτητα για το μωρό που μπορεί να χρειαστείτε και ξεκινήστε τις αγορές σας νωρίς, για να διαχειριστείτε καλύτερα τα οικονομικά σας. Εάν δεν γνωρίζετε τι να αγοράσετε, ρωτήστε τους φίλους και την οικογένειά σας αν έχουν συγκεκριμένες ιδέες για δώρα, ώστε να μην αγοράζετε διπλότυπα.

Εκτός από όλα αυτά τα θετικά που θα πρέπει να περιμένετε, υπάρχουν και μερικές ενοχλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε, και ο καλύτερος τρόπος είναι να τις αναγνωρίσετε και να είστε προετοιμασμένοι.

Άγχος & Ανησυχία

Το άγχος και η ανησυχία αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία που συσσωρεύεται μέσα σας, τόση πίεση για όλα όσα πρόκειται να συμβούν: η διαδικασία του τοκετού, ο τοκετός, η φροντίδα του παιδιού σας και άλλα πολλά.

Το άγχος και το πρόσθετο σωματικό βάρος μπορεί επίσης να προκαλέσουν δύσπνοια, και μερικές φορές μπορείτε να αισθανθείτε ασφυξία. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε αυτήν την ανησυχία και άγχος είναι να αφοσιωθείτε σε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν, όπως η γιόγκα, η ακρόαση μουσικής, η προσευχή, η άσκηση, η απόλαυση φαγητού που σας φέρνει άνεση, ή ακόμη και η απολάυση ενός βιολογικού τσαγιού εγκυμοσύνης. Οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε από τις σκέψεις που σας προκαλούν άγχος.

Αυπνία

Η αϋπνία είναι μια κοινή διαταραχή ύπνου που σας προκαλεί προβλήματα με τον ύπνο. Η αϋπνία είναι συχνή στο τρίτο τρίμηνο για διάφορους λόγους:

  • Το πρώτο είναι ότι έχετε τόσο υπερβολικό βάρος, ειδικά γύρω από την κοιλιά σας, που δυσκολεύεστε να στρίψετε σε κάθε πλευρά όταν κοιμάστε. Σας συνιστούμε να μην κοιμάστε ανάσκελα και σας προτείνουν να ξαπλώνετε σε κάθε πλευρά και αυτή δεν είναι πάντα η καλύτερη στάση. Τελικά δεν κοιμάσαι καθόλου.
  • Η καταιγίδα των σκέψεων στο κεφάλι σου σε κρατάει ξύπνιο τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είστε απασχολημένοι με πολλά πράγματα, αλλά τη νύχτα, όταν ακούτε μόνο το ρολόι στο δωμάτιό σας, οι σκέψεις σας κατακλύζουν το μυαλό σας και όλες αυτές οι σκέψεις σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε.
  • Το μωρό δραστηριοποιείται τη νύχτα. Για κάποιο λόγο, πολλές γυναίκες έχουν συμφωνήσει ότι τα μωρά, ακόμα και μέσα στην κοιλιά, σηκώνονται και χορεύουν τη νύχτα και ο χάος που προκαλείται μέσα τους δεν τα αφήνει να κοιμηθούν.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ καρπιαιου σωληνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στα χέρια και τα δάχτυλά σας λόγω κατακράτησης υγρών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κατακράτηση υγρών είναι συχνή και μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αφήνοντάς σας περιττό πόνο στα χέρια ή στα δάχτυλά σας.

Κράμπες ποδιών

Ένα άλλο ανεπιθύμητο φαινόμενο της εγκυμοσύνης είναι οι κράμπες στα πόδια. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο παρενέργεια κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι μύες στις γάμπες σας μπορεί να συσπώνται, προκαλώντας έντονο πόνο, συνήθως κατά τη νύχτα. Ναι, σκεφτείτε το, έχετε ήδη αγωνία για τον ύπνο σας, και ο ύπνος είναι δύσκολος καθαυτόν, και από πάνω, όταν επιτέλους κοιμάστε, το πόδι σας αποφασίζει να κραμπάρει, και ξυπνάτε ουρλιάζοντας από τον πόνο.

Οι κράμπες στα πόδια προκύπτουν από αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος και από το επιπρόσθετο βάρος που φέρετε καθ’ όλη την ημέρα. Εάν αυτό συμβεί, ζητήστε από κάποιον, προτιμότερα από τον σύντροφό σας (ΝΑΙ, ξυπνήστε τον!), να κάνει απαλό μασάζ στους μύες της γάμβας σας για να τους χαλαρώσει.

Ή απλώς απλωθείτε ίσιοι και προσπαθήστε να τραβήξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς την κατεύθυνση των αστραγάλων σας, καθώς αυτό μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Συνιστώνται επίσης τα ζεστά πακέτα, αν και δεν έχω δει ποτέ να λειτουργούν.

Πόνος Στρογγυλού Συνδέσμου

Ο πόνος των στρογγυλών συνδέσμων είναι ο πόνος που προκαλείται στη λεκάνη και τη βουβωνική χώρα σας, επειδή, προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας, οι σύνδεσμοί σας θα αρχίσουν να χαλαρώνουν για να δημιουργηθεί χώρος για να κινηθεί το μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Όταν οι σύνδεσμοι αρχίσουν να χαλαρώνουν, θα αισθανθείτε πόνο γύρω από την πλάτη σας και την περιοχή της λεκάνης.

Μπράξτον Χικς

Το Braxton Hicks είναι σαν το τρέιλερ της ταινίας. Το Braxton Hicks είναι ψευδείς πόνοι που αρχίζετε να παθαίνουν στο τέλος του 8ου μήνα και σε όλο τον 9ο μήνα. Αυτοί είναι πόνοι που είναι σύντομοι και μοιάζουν με σπασμούς και δεν διαρκούν πολύ. Αυτά σας προετοιμάζουν για τον τοκετό και σας δίνουν μια ιδέα για το πώς θα ήταν ο πόνος του τοκετού.

Η σημασία του τρίτου τριμήνου

Το τρίτο τρίμηνο δεν είναι λιγότερο σημαντικό από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή το δεύτερο. Θα μπορούσατε να πείτε ότι η σημασία είναι μεγαλύτερη, αν όχι η ίδια. Το τρίτο τρίμηνο είναι το τελευταίο στάδιο του επίπονου ταξιδιού που έχετε υπομείνει. Ξέρετε ότι πρόκειται να τελειώσει και θέλετε να είστε όσο πιο προετοιμασμένοι μπορείτε πριν έρθει το μωρό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι φίλοι και η οικογένειά σας πιθανότατα θα σας κάνουν ένα baby shower. Μάλλον δεν ταιριάζετε καθόλου με τα ρούχα πριν την εγκυμοσύνη σας και τα ρούχα εγκυμοσύνης είναι ο νέος καλύτερος φίλος σας. Μάλλον θα αρχίσετε να «φωλιάζετε» που είναι ένα ένστικτο καθαρισμού και καθαρισμού των πάντων πριν έρθει το μωρό και θα νιώσετε πιο ενεργητικοί και όλη η τεμπελιά θα εξαφανιστεί.

Σήμερα, με την έλευση της τεχνολογίας, μπορείτε επίσης να πάρετε μια τρισδιάστατη εικόνα του μωρού σας μέσω ενός συγκεκριμένου υπερήχου. Δεν το κατάφερα όμως επειδή ήταν ακριβό στην πόλη μου, και προτιμώ να πάω για την πραγματική συμφωνία παρά να κοιτάξω μια φωτογραφία αλλά στον καθένα, τη δική του.

Όλο αυτό το τρίμηνο, θα προετοιμαστείτε για τον τοκετό σας και το μωρό σας, επομένως αξιοποιήστε στο έπακρο τον χρόνο σας. Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να φτιάξετε μια τσάντα για το νοσοκομείο, μια για εσάς και μια για το μωρό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πόνοι του τοκετού μπορεί να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή και δεν θέλετε να πάτε απροετοίμαστοι στο νοσοκομείο.

Τι συνέβη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μου

Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μου ήταν εξίσου γεμάτο όπως περιγράφηκε παραπάνω, οτιδήποτε και ό,τι μπορούσε να μου συμβεί, συνέβη. Ωστόσο, η πρώτη μου ήταν μάλλον πιο ταραχώδης από τη δεύτερη εγκυμοσύνη μου (είχα δύο).

Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη είχα όλα τα θέματα για τα οποία μίλησα παραπάνω, αλλά τα αντιμετώπιζα με όποιον τρόπο μπορούσα. Έκανα προγεννητικές ασκήσεις, έκανα αναπνευστική γιόγκα, έδεσα κορδέλες για την κοιλιά της εγκυμοσύνης , έκανα Kegels και τα πάντα για να μείνω ήσυχος.

Νόμιζα ότι είχα τα πάντα υπό έλεγχο όταν άρχισα να έχω οξύ πόνο στην κοιλιά μου στο τέλος του 8ου μήνα. Είχα κάνει αρκετή έρευνα και νόμιζα ότι ήταν ο Braxton Hicks, αλλά ήταν συνεπείς και ο Braxton Hicks δεν έχει πραγματικά μοτίβο ή ρυθμό.

Είχα ένα ραντεβού με τον παθολόγο μου την επόμενη μέρα και το συζήτησα μαζί τους, μόνο για να μάθω ότι είχα πρόωρο τοκετό . Αυτό ήταν κάτι για το οποίο δεν ήμουν προετοιμασμένος, η τσάντα του νοσοκομείου μου δεν ήταν καν έτοιμη! Δεν ήμουν ψυχικά προετοιμασμένος για τον τοκετό. Ο γιατρός μου με καθησύχασε και με τη δέουσα θεραπεία και την πλήρη ανάπαυση στο κρεβάτι, βελτιώθηκε.

Έπρεπε να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά τον 9ο μήνα μου και μαντέψτε τι συνέβη, γλίστρησα στο μπάνιο. Πιστέψτε με, δεν έχω γλιστρήσει ποτέ στο μπάνιο. Δεν ξέρω τι έγινε, το μόνο που ξέρω είναι ότι έβγαινα από το ντους και ΜΠΑΜ! εκεί ήμουν, στο πάτωμα. Ευτυχώς, με κάποιο τρόπο ενορχήστρωσα την πτώση μου και κρατήθηκα από τους τοίχους για υποστήριξη και κατέληξα να γλιστρήσω σε αργή κίνηση (αν έχει νόημα) και ευτυχώς δεν συνέβη τίποτα.

Εκτός από αυτό, τα πράγματα πήγαν καλά μέχρι να έρθει η ημερομηνία λήξης μου.

Περιττό να πω ότι το τρίτο τρίμηνο της δεύτερης εγκυμοσύνης μου συνέβαινε λιγότερο καθώς γνώριζα ήδη τις παρενέργειες και ήμουν καλά προετοιμασμένη για αυτές, και δεν προέκυψε τίποτα ασυνήθιστο.

συμπέρασμα

Το τρίτο τρίμηνο είναι πράγματι παράδοξο, ο χρόνος κυλά εν ριπή οφθαλμού, αλλά δεν φαίνεται να κουνιέται ούτε εκατοστό. Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε στο τρίτο τρίμηνο είναι να κάνετε τα πράγματα αργά, να διαχειριστείτε το χρόνο σας και να προετοιμαστείτε. ψυχικά και σωματικά για τις επόμενες μέρες.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top