Τσάι Σαμπούκου και Εγκυμοσύνη: Ασφάλεια και Οφέλη

Rate this post

Οι ιθαγενείς της Αμερικής και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίνουν τσάι από σαμπούκους εδώ και αιώνες. Είναι ένα φυτικό φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, αλλά είναι ασφαλές να έχετε τσάι από σαμπούκο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ετυμολογία

Το σαμπούκο είναι ένα μικρό, μωβ, στρογγυλό φρούτο που αναπτύσσεται στο δέντρο της κορυφαίας, γνωστού και ως δέντρο του Sambucus. Προέρχεται από τσαμπιά στα δέντρα και μοιάζει πολύ με τα κράνμπερι. Διαθέτει μια ξινή, αλλά γλυκιά γεύση και επίσης έχει ένα χαρακτηριστικό χρώμα.

Το σαμπούκο είναι γνωστό για τις ενισχυτικές του ιδιότητες στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Ευρέως χρησιμοποιείται στον τομέα της ιατρικής σε όλο τον κόσμο. Συχνά, θα βρείτε πολλά φάρμακα κατά του βήχα και του κρυολογήματος, που περιέχουν σαμπούκο ως ένα από τα κύρια συστατικά τους, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή.

Το σαμπούκο δεν καταναλώνεται συνήθως ως άλλα φρούτα· χρησιμοποιείται κυρίως σε παρασκευάσματα όπως παστίλιες, σιρόπια, χυμούς και τσάγια.

Τι είναι το τσάι Elderberry;

Το τσάι σαμπούκου είναι ένα τσάι που παρασκευάζεται από τον καρπό του σαμπούκου. Η κατανάλωση τσαγιού σαμπούκου είναι ίσως ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους για να έχετε από αυτό το δέντρο. Ο λόγος είναι ότι όταν φτιάχνετε τσάι από τον καρπό του σαμπούκου, μπορείτε να πείτε ότι είναι μαγειρεμένο και αυτό το καθιστά ασφαλές για κατανάλωση.

Ναι ασφαλές . Ίσως αναρωτιέστε τι σημαίνει «ασφαλές» και αν δεν είναι ασφαλές διαφορετικά; Βλέπετε, το θέμα είναι ότι το δέντρο σαμπούκου, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, των ακατέργαστων καρπών, του μίσχου, του φλοιού και των φύλλων είναι όλα τοξικά. Έχουν μια ουσία που ονομάζεται κυάνιο, το οποίο όταν καταναλώνεται μπορεί να δημιουργήσει συσσώρευση κυανίου στο σώμα σας και να σας κάνει να αρρωστήσετε βαριά.

Ωστόσο, όταν μαγειρεύετε το σκούρο μοβ φρούτο του σαμπούκου, τότε απαλλάσσεται από όλες τις τοξίνες και γίνεται ασφαλές για κατανάλωση. Επιπλέον, όταν το έχετε σε μορφή τσαγιού, όχι μόνο μαγειρεύετε το φρούτο αλλά τεχνικά δεν το καταναλώνετε απευθείας γιατί θα το στραγγίσετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τσάι σαμπούκου είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Τσάι Σαμπούκου και Εγκυμοσύνη

Η σημασία του τσαγιού σαμπούκου στην εγκυμοσύνη

Το τσάι σαμπούκου είναι ένα από τα πολλά είδη βιολογικού τσαγιού εγκυμοσύνης που διατίθεται στην αγορά. Το βιολογικό τσάι εγκυμοσύνης είναι φυσικά τσάι χωρίς καφεΐνη ή ένα μείγμα τσαγιών που είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό. Σχεδόν όλες οι μάρκες βιολογικών τσαγιού εγκυμοσύνης είναι εγκεκριμένες από τον FDA και δεν έχουν καμία αρνητική επίδραση σε εσάς.

Ωστόσο, υπάρχει μια γκρίζα περιοχή όσον αφορά την αξιοπιστία της κατανάλωσης τσαγιού σαμπούκου στην εγκυμοσύνη, επειδή δεν υπάρχει αρκετή επιστημονική έρευνα για αυτό το θέμα και χωρίς επιστημονική υποστήριξη, κανείς δεν θα συστήσει τίποτα σε μια γυναίκα όταν είναι έγκυος.

Ναι, υπάρχουν διάφορα οφέλη του τσαγιού σαμπούκου από μόνο του, δεν είναι απλώς αντιμικροβιακό, αλλά είναι μια εξαιρετική πηγή ανθοκυανίνης που βοηθά στην απελευθέρωση βλέννας από το σώμα σας που βοηθάει αν έχετε κρυολόγημα. Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη επίσης.

Οφέλη

 • Ενισχύει την ανοσία.
 • Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, βιταμίνης Ε κ.λπ.
 • Αναπληρώνει τα αντιοξειδωτικά στο σώμα.
 • Εξαιρετικό για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και του βήχα.

Είναι ασφαλές να πίνουμε τσάι σαμπούκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η μόνη ανησυχία που έχουν οι άνθρωποι είναι αν θα καταναλώνουν τσάι σαμπούκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όχι. Παρά όλα τα οφέλη που προσφέρει, η πιο συχνή παρενέργεια είναι η ναυτία και αυτό μόνο θα επιδεινώσει την πρωινή σας ναυτία.

Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα του τσαγιού σαμπούκου είναι ότι προκαλεί διάρροια και θα μπορούσε να σας κάνει να χάσετε βασικά μέταλλα από το σώμα σας και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση που θα μπορούσε να περιπλέξει την εγκυμοσύνη σας.

Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στην κατανάλωση τσαγιού σαμπούκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κίνδυνοι

 • Διάρροια
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Ζάλη

Πότε να πίνετε τσάι σαμπούκου στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχει πάντα κάποιος βαθμός σκεπτικισμού όταν πρόκειται για την κατανάλωση τσαγιού σαμπούκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πρώτο τρίμηνο, ή οι πρώτοι τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, είναι ήδη γεμάτοι με πρωινή ναυτία και έμετο, και το τσάι σαμπούκου θα μπορούσε απλώς να τα επιδεινώσει.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το σώμα σας αυξάνεται σε μέγεθος, και αν καταναλώνετε υπερβολικά πολύ τσάι σαμπούκου, μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και διάρροια, πράγματα που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε απώλεια σημαντικών θρεπτικών ουσιών.

Η κατανάλωση τσαγιού σαμπούκου κατά το τρίτο τρίμηνο μπορεί να προκαλέσει κράμπες στην κοιλιά, που μπορεί να συγχέονται με τις εξασθενημένες συσπάσεις Braxton Hicks, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Έτσι, λόγω της έλλειψης επιστημονικής έρευνας σε αυτό το θέμα και των δυσμενών επιπτώσεων, είναι σύστασή μας να αποφεύγετε εντελώς το τσάι σαμπούκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη τσαγιού, όπως το τσάι rooibos, τα οποία αποτελούν απόλυτα ασφαλή επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς να φτιάξετε τσάι σαμπούκου

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι σαμπούκου στον ατμό.

Μέθοδος φρέσκου τσαγιού σαμπούκου

Αυτό το τσάι παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μια πανάρχαια συνταγή που δεν απαιτεί πολλά. Φτιάχνεται με μόνο τρία συστατικά: φρούτο σαμπούκου (φρέσκο ​​ή αποξηραμένο), νερό και αρωματικά όπως κανέλα, γαρύφαλλο, φέτα λεμονιού, ρίζα τζίντζερ κ.λπ.

 1. Πάρτε 1 φλιτζάνι νερό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ή μια κουταλιά της σούπας σαμπούκου (ανάλογα με το πόσο πλούσια θέλετε να είναι η γεύση) και ένα κομμάτι από το άρωμα που προτιμάτε.
 2. Ενώνουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
 3. Το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10-15 για να ροδίσει.
 4. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τσάι να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
 5. Στραγγίστε το τσάι σε ένα φλιτζάνι και απολαύστε.
 6. Μπορείτε επίσης να το γλυκάνετε λίγο με μέλι.

Μέθοδος σακουλάκι τσαγιού Elderberry

Υπάρχουν πολλά έτοιμα μείγματα τσαγιού σαμπούκου διαθέσιμα στην αγορά, όπως το Earth Mama Elderberry Immune Tea, Birds & Bees Teas Elderberry Tea, κ.λπ. Αυτά είναι βολικά στη χρήση και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι:

 1. Ρίξτε βραστό νερό σε ένα φλιτζάνι.
 2. Προσθέστε το φακελάκι τσαγιού.
 3. Αφήστε το να βράσει για 3-5 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί
 4. Βγάλτε το φακελάκι του τσαγιού.
 5. Απολαύστε ένα καλό cuppa. Μπορείτε να το γλυκάνετε με μέλι.

Παγωμένο Τσάι Σαμπούκου

Το τσάι σαμπούκου συνήθως πίνεται ζεστό, αλλά στη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι πειραματίζονται και δημιουργούν παγωμένο τσάι σαμπούκου που είναι εξίσου αναζωογονητικό. Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να αρχίσετε να αγοράζετε παγωμένο τσάι σαμπούκου σε κονσέρβες και μπουκάλια, όπως κάνετε με όλα τα άλλα παγωμένα τσάγια, επειδή η γεύση του είναι απίστευτα αναζωογονητική.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παρασκευάσετε ένα φλιτζάνι τσάι χρησιμοποιώντας μία από τις δύο προαναφερθείσες μεθόδους, να το αφήσετε να κρυώσει, και στη συνέχεια να προσθέσετε παγωμένο νερό ή πάγο στο ποτό σας για να απολαύσετε τη δροσιά!

συμπέρασμα

Το τσάι σαμπούκου, χωρίς αμφιβολία, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών και είναι ένα εξαιρετικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, αλλά λόγω της έλλειψης έρευνας που έχει γίνει για το συγκεκριμένο τσάι και τη σημασία του στην εγκυμοσύνη, κανείς δεν μπορεί να πει αν είναι ασφαλές να το καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όχι.

Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερα να αποφεύγετε το τσάι σαμπούκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλά άλλα μείγματα τσαγιού, όπως τσάι από φύλλα βατόμουρου , τσάι τζίντζερ , τσάι rooibos , τσάι μέντας κ.λπ. που θα μπορούσατε να φάτε.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top